Ne higgyen az ilyen videóknak!

Közzétette: Admin 2018. február 14. szerda  | Hozzászólás

A YouTube a jövőben egy információs sávot jelenítenek meg azoknál a videóknál, amelyek állami médiumokhoz kötődnek. A lépésre az egyre több országban megfigyelhető állami propaganda térnyerése miatt van szükség.

Bár az amerikai elnökválasztás után a propaganda (és az álhírek) terjesztése kapcsán a Facebook került a fókuszba, máshol is komoly kihívást jelent, hogy legyűrjék az államilag – vagy más szervezeteken keresztül – tolt propagandát. Ennek okán a YouTube a napokban egy új rendszert vezet be a videóinál – első körben az Egyesült Államokban.

A fejlesztők a YouTube hivatalos blogján jelentették be, hogy mostantól felcímkézik azokat a videókat, amelyek az állami hírügynökségek, vagy valamilyen más, támogatott szervezethez köthetők. A jövőben így közvetlenül a videó alatt, a videó címe fölött jelenik majd meg egy információs sáv, amelyben jelzik, milyen forrásból származik az épp látott hír.

Hogy a tájékoztatást még teljesebbé tegyék, az információs sávba egy linket is tesznek, amely az adott szervezet vagy állami hírügynökség Wikipédia-oldalára mutat. Emellett egy bejelentő űrlapot is készítettek, amelyen keresztül megjegyzéseket, észrevételeket küldhetnek be a felhasználók.

The Verge szerint mindez komoly csapás lehet majd az orosz állami médiának, amelynek egyik legnagyobb platformja a YouTube. Az RT állítása szerint egyébként összesen mintegy 5 milliárd megtekintést generált eddig a hozzájuk tartozó összes YouTube-csatorna, beleértve a RT Sport és a RT America csatornákat is. Ez utóbbit az oroszok angol nyelvű propagandacsatornájának tartanak, amely Moszkva szájíze szerint tálalja a "híreket".

Hogy Magyarországra mikor terjesztik ki a szolgáltatást, egyelőre nem tudni, de egészen biztos, hogy világszerte feltűnik majd a funkció.

Neal Mohan, a YouTube termékfejlesztési vezetője a The Wall Street Journalnakazt is elárulta, a jövőben még ennél is tovább akarnak majd lépni azzal, hogy az összeesküvés-elméletet tartalmazó videók helyett a hivatalos, megbízható forrásból származó információkat tartalmazó videókat jelenítik majd meg. Ez egyelőre a fejlesztések korai szakaszában áll.

címkék: youtube

Neked ajánlott :


© Copyright 2013 ezdurva.hu