Bitcoinnal szoktatna le a dohányzásról

Közzétette: Admin 2018. február 14. szerda  | Hozzászólás

A napokban jelent meg a Stop Smoke Stock nevű alkalmazás, amely nem csak fejlesztői szerint egy furcsa színfolt a dohányzásról leszoktató appok tengerében. Miután a felhasználó megadja, hogy mennyit dohányzott, illetve mennyit költött rá, kap 3 évnyi dohányzásnak megfelelő virtuális pénzt. Ezzel aztán valós részvényekkel kereskedhet, mint Tesla, Apple, Amazon, Ethereum vagy Bitcoin.

Az alkalmazás fejlesztői szerint a hosszú távú következmények csekély viselkedésmódosító hatással bírnak, ami nehézzé teszi a leszokást, hiszen az egészségre gyakorolt hatások évek, évtizedek múlva jelentkeznek. Azok a döntések, amiknek csak a távoli jövőben lesz hatása, nem járnak érzelmi bevonódással, ezért a döntéshez kapcsolódó feladatokat mind az agy racionális felének kell végeznie. Ez konfliktushoz vezet a dohányozni akaró érzelmi és a dohányozni nem akaró racionális döntéshozó között. Mivel a döntéseink többsége érzelmi alapon dől el (bármennyire is szeretjük azt hinni, hogy nem), az azonnali kielégülésért sóvárgó részünk nyeri a harcot az esetek többségében.

Erre alapozva a Stop Smoke Stockban a hangsúly a leszokás rövid távú, anyagi következményein van. Azáltal, hogy a felhasználó a leszokással megspórolt pénzével virtuálisan kereskedik, az anyagi haszon kerül közelebb a valósághoz, aminek jutalmazó, megerősítő hatása van a leszokási folyamatban. Ezzel párhuzamosan természetesen az élettani mutatók javulása is követhető az alkalmazásban, olvasni lehet a káros hatásokról, díjakat lehet szerezni, illetve naptárban vezethető az esetlegesen elszívott cigik.

A Stop Smoke Stock alkalmazás ingyenes, androidos telefonokra a Google Play áruházból lehet letölteni.

címkék: bitcoin

Neked ajánlott :


© Copyright 2013 ezdurva.hu