Hivatalos, elfogadták: Elképesztő neveket adhatsz a gyerekednek

Közzétette: Admin 2014. január 08. szerda  | Hozzászólás

Megjelentette a Magyar Tudományos Akadémia a tavaly elfogadott keresztnevek listáját. A szülők már szabadon válogathatnak a focisták, filmszereplők neve közül, de akad olyan is, amelyikről képtelenség eldönteni, hogy fiú vagy lány viseli-e.
Úgy tűnik, vég­leg leáldozott a Bélák és a Máriák kora, manapság már inkább a Bársonykák, Dzsesszikák, Mókák és Gandalfok hódítanak. A Magyar Tudományos Akadémia Nyelvtudományi Intézete ugyanis megjelentette az adható utónevek listáját, amelyen már egyre bizarrabb keresztneveket találunk.

A különös névadási trend évek óta hódít, szülők százai igyekeznek egymást túllicitálni keresztnevek tekintetében. Eddig azonban többé-kevésbé biztos talajt éreztünk a lábunk alatt. Bár sokan megmosolyogták a kilencvenes és kétezres években szaporodó Dzsesszikákat, Brájeneket, Kimberliket és Dzsásztinokat, most azonban már az is komoly erőfeszítésbe kerülhet, hogy eldöntsék, a Balzsam férfi, avagy női név, illetve a babakocsiban tolt Aglent kisfiú vagy kislány-e.
A Tudományos Akadémia ugyanakkor nem fogad el minden javaslatot, az évente beérkező több száz új név javát visszadobja:

– Nem javasoljuk az olyan név bejegyzését, amely hangzásában, jelenté­sében, a gyerek személyiségfejlődésére nézve a későbbiekben káros lehet, amely miatt csúfolhatják, kiközösíthetik – magyarázza az Akadémia.

Ezért tiltották meg – többek között – a Jacuzzi, a Radiátor és a Cserta név bejegyzését, amely például azt jelenti: „az ördög leszármazottja”. Az emberek viszont ritkán választják az ijesztő neveket, inkább a jól bejáratottak mellett döntenek. Az utóbbi évek legnépszerűbb fiúnevei a Bence, a Máté és a Levente volt, míg a lányoknál a legtöbben a Hannát, az Annát és a Jázmint adták gyermeküknek.

Bizarr elfogadott nevek

Férfi: Airton, Apostol, Csingiz, Csatár, Dzsárgál, Frodó, Gaura, Gandalf, Györke, Kapolcs, Raul, Ronaldo, Romário, Boromir
női: Aglent, Béta, Balzsam, Cseresznye, Hippia, Illangó, Jokébed, Milka, Ozora, Nyeste, Zöldike, Arven

Ezek nem mentekát az Akadémia rostáján

Jacuzzi, Nintendó, Kazetta, Radiátor, Talán, Fradi, Teddy, Picasso, Xenox, Pimpinella, Dodi, Szöcske, Cserta, Dömper

 

forrás: borsonline.hu

Neked ajánlott :


© Copyright 2013 ezdurva.hu