Elbántak a nyugdíjasok többségével

Közzétette: Admin 2018. február 16. péntek  | Hozzászólás

A nyugdíjasok kétharmada nem jut hozzá az inflációt követő nyugdíjemeléshez, ezért egyre nagyobb szakadék tátong az átlagos vagy annál magasabb járandóságok kapó idősek és az ennél rosszabb anyagi helyzetben lévők között.

Nem igaz a kormányzat állítása, miszerint az inflációval arányosan, azaz tavaly 2,4, idén 3 százalékkal emelkedtek a nyugdíjak - idézi a Népszava a Nyugdíjasok Szervezeteinek Somogy Megyei Szövetsége alapos számításokkal és táblázatokkal alátámasztott jelentését. Csak az országos átlagnyugdíjak esetén igaz, hogy a járandóságok őrzik az értéküket, ám Somogy megyében például ettől 7,5 százalékkal elmaradnak az átlagos ellátások.

 

A szervezet számításai szerint az országos átlag alatti nyugdíjak vásárlóértéke évről évre csökken, ezért nagyjából 1,3 millió idős ember, a nyugdíjasok kétharmada folyamatosan szegényedik, egyre rosszabbul él. Ezért azt javasolják, hogy az egységes arányú emelés helyett az átlagnyugdíjra kiszámolt emelés összegét adják oda minden nyugdíjasnak függetlenül attól, hogy mekkora a járandósága.

Véleményükkel többször is bombázták a kormányt, ám csak egyszer kaptak választ egy helyettes államtitkártól, aki szerint nem igaz, hogy a nyugdíjak nem őrzik reálértéküket. Most a választásra készülő pártokhoz fordultak, mondván: nincs baloldali vagy jobboldali nyugdíj, így bármelyik politikai erő hallgathat rájuk.

A fotó forrása: Szabó Dániel/Napi.hu

címkék: nyugdíj

Neked ajánlott :


© Copyright 2013 ezdurva.hu