Hogy lesz a benzinből műanyag?

Közzétette: Admin 2018. február 12. hétfõ  | Hozzászólás

termek-ablakmoso-mol

Évente elképesztő mennyiségű, 1 millió tonnát meghaladó vegyipari benzint dolgoznak fel a MOL petrolkémiai üzemében. A folyékony halmazállapottól a kézzel fogható termékig követheti videónkon a benzin útját, míg végül ablakmosó tartály nem lesz belőle.

Többféle készterméket, de 80%-ban polietilén és polipropilén anyagokat állítanak elő a petrolkémiai üzemben. Hogy kicsit közelebb kerüljünk ezekhez az anyagokhoz, úgy is mondhatnánk, hogy műanyag zacskókat, kannákat, fóliákat, más műanyag alkatrészeket készítenek. A polietilén és polipropilén ugyanis tömegműanyagok, a legnagyobb mennyiségben előállított és felhasznált műanyagok csoportjába tartoznak.

Több száz kémiai, fizikai folyamat révén lesz a benzinből használati tárgy. Videónkban granulátumtól a késztermékig, azaz egy személygépjármű ablakmosó tartályáig követhetjük a benzin útját.

Számos szélsőség is kapcsolódik a petrolkémiai üzemhez. A legmelegebb pontja 850 Celsius fokos - itt a benzinmolekulákat "tördelik szét" az üzem számára értékes komponensekké. A leghidegebb csővezetéke mindig jéggel burkolt, ami nem is csoda, hiszen -144 Celsius fokos - itt metánt szállítanak az ütemen belül. 

Neked ajánlott :


© Copyright 2013 ezdurva.hu