Ők a szakmunkások királyai?

Közzétette: Admin 2018. február 02. péntek  | Hozzászólás

Egy-két évtizede még meglehetősen kevés fiatal választotta volna ezt a melót, mert kétségtelen, hogy nem fűtött irodában kell ücsörögni, és nem volt benne a legnépszerűbb szakmák listájában sem, mostanra azonban jócskán megváltozott a helyzet, a világ nagyot fordult. Mutatjuk, mennyi az annyi, és hogy lesz a legtöbb a zsebben a hó végén

munkatarsaim.hu nem hivatalos statisztikákat nézett, hanem vette a fáradtságot, és magukat, a szakmabelieket kérdezte meg.

De kik is azok a hegesztők, és mennyit keresnek?

Tudta például, hogy a hegesztőknek számos Facebook-csoportjuk is van? Mint például a Hegesztők, csőszerelők, szerkezetlakatosok, vagy épp a Hegesztők Tengiztől Pennsylvániáig – írja a munkatarsaim.hu blogja.

Mi a legfontosabb, ha valaki hegesztő akar lenni? A szakmájukban sikeresek válaszai szerint:

  • „Kézügyesség, ambíció, tisztelet, alázat, szerénység… Ez minimum feltétel… Nem ajánlom ezt a munkát olyan embernek, aki nem 110 százalékig elhivatott, és nincs türelme…” – osztotta meg véleményét a témában Péter, aki éppen Ománban dolgozik.
  • „Stabil és finom kéz… A finom alatt azt értem, hogy ne legyen görcsös, merev. Azoknak ajánlanám, akik bírják a monotonitást, és akik el tudják fogadni az építő kritikát. Találkoztam már olyan kollégával, aki egy negatív kritika miatt felmondott” – mondta a Magyarországon dolgozó Gergő.
  • „Mindenképp ügyes kéz kell hozzá, de bármit meg lehet tanulni, csak gyakorlás kérdése. Mindenki annyit ér el ebben a szakmában, amennyi beletesz. Csak rengeteg gyakorlással, és sok év munkával lesz valaki profi ebben a szakmában” – mondta Alex, aki éppen Németországban keresi meg a mindennapi betevőt.
  • És persze, aki sikeres akar lenni, annak elengedhetetlen a nyelvtudás!

Ez utóbbi, vagyis a nyelvtudás ebben a szakmában mára a jó kereset kulcstényezőjévé vált – írja a portál.

Na, de mennyi is az annyi?

Magyarországon a hegesztők között elég megosztottak a vélemények pénzügyekben. Van köztük olyan, aki bevallottan azért választotta ezt a szakmát, mert rövid idő alatt biztos kenyérkeresethez jutott így, és még a családjának is tudott segíteni. Ezzel szemben sokan elégedetlenek, és állítják: kihasználják őket a munkáltatók, úgy érzik, nem becsülik meg őket eléggé, ezért vált hiányszakmává Magyarországon a hegesztő szakma.

(Ez is érdekelheti: Szép szakma, ami megdobogtatja a szíveket!)

Nagy az eltérés az órabérekben:

Volt, aki 700 forint nettótól akár a 2000 forint nettóig jelölte meg az órabéreket, de nagy átlagban 1000-től 3000 forintra jött ki az órabér.

Volt, aki havi fizetést adott meg a munkavállalók közül, de itt is nagy volt a szakadék:

Van olyan kezdő, aki állítólag 100 ezret sem kap – a legtöbben a kezdő kategóriában a 160-240- ezer nettó havi fizut jelölték meg –, de a profik 400 ezer forint körül vihetnek haza.

Miért van az, hogy egyikük a szakmunkások királyainak nevezi társait, a másik pedig joggal morog a pénz miatt? Ezért:

Attól függ minden, hogy céges alkalmazott vagy munkaerő-kölcsönzős valaki, de a hegesztési eljárás, és az, hogy mennyi hegesztési eljárás ismeretéről van papírja valakinek, szintén változtathat a béren. És ami a legfontosabb: az ország melyik területén dolgozik valaki, illetve fontos, mennyire tapasztalt az illető. És nyilván nagyban függ attól, mennyire akarja megtartani dolgozóit az adott cég.

(Ez is érdekelheti: Ezek az extrém kihívások várnak a hegesztőkre)

Ez van, ha külföldre megy a magyar hegesztő:

Sok magyar hegesztő dolgozik külföldön, úgyhogy elég jó merítésből tudott adatokat szerezni a portál.

Órabér: minimum nettó 10 euro (kicsivel több, mint 3000 forint), de 16 eurótól (majdnem 5000 forint) kezdődik az „elfogadható” szint. Csakhogy volt, aki azt is elárulta a portálnak: Németországban megmondták nekik, hogy 22 eurós (6800 forint) nettó órabért kapnak, viszont az őket kiküldő magyar cég csak 10-et adott át nekik ebből.

Akik havi fizetésről számoltak be, azt írták, 1800 eurótól (556 ezer forint) indul a dolog, anyagcsoport és a munkahely, gyár válogatja, illetve hogy milyen minőségben van kint, például kiküldetésben van-e, vagy valami egyéb kölcsönző cégen keresztül, netán egyénileg ment ki és vállalt munkát.

Van, aki szerint Németországban a teljesen kezdő hegesztők is megkeresik a fent említett havi összeget, felső határ pedig gyakorlatilag a csillagos ég. Az átlag a 2500 eurót is elérheti (772 ezer forint)

Ez persze, országtól is függ. Az egyik hegesztő, aki az unión kívül – konkrétan Ománban – dolgozik, azt mondta: nettó 35 euro (csaknem 11 ezer forint) az órabére. Igaz, az illető minden hegesztési eljárást ismer, ezekről minősítése is van, és nem mellékesen 3 nyelven beszél, és 36 országban dolgozott már.

címkék: munka, pénz

Neked ajánlott :


© Copyright 2013 ezdurva.hu