Energiaital: nagyon veszélyes

Közzétette: Admin 2018. január 29. hétfõ  | Hozzászólás

Mindenki fogyasztott már szárnyakat adó löttyöket vizsgaidőszakok alatt, vagy kemény bulik alkalmával. Most egy új tanulmány azt állítja, hogy egyes energiaitalok veszélyesebbek, mint gondolnánk.

Több mint a fele azoknak, akik energiaital segítségével pörgették fel magukat negatív mellékhatásokról számoltak be, már kis dózis esetén is. A durva, hogy a 12-24 éves korosztály 55%-a azt mesélte, hogy hánytak, mellkasi fájdalmaik voltak, ráadásul az italok némelyeknél még rohamokat is okoztak - állítják az Ontaria Waterloo Egyetem kutatói.

Az italok híresen magas koffeintartalommal rendelkeznek, és a kutatók azt állítják, hogy alkohollal kombinálva még veszélyesebbé válnak. Olyan kockázatos őket fogyasztani, hogy szeretnék ezeket is felpakolni a tiltólistára! David Hammond professzor elmondta, hogy „Eddig a kávéhoz mérték az energiaitalnak az egészségügyi hatásait, de egyértelművé vált, hogy ezek a termékek nagyobb kockázatot jelentenek. Az energiaitalok több összetevőből állnak, mint a kávé, ráadásul figyelembe kell venni a fogyasztási módot, az alkohol mennyiséget és a fizikai aktivitást is.”

Bőséges a választék.

 

A Kanadai Orvosi Egyesület folyóiratában megjelent tanulmányban 2.055 kanadai fiatal számolt be fogyasztási szokásairól. 24,7%-uknál megnövekedett a pulzusszám, 24,1%-uk pedig alvászavarral küzdött utána (mondjuk ez hol meglepő?). A többiek pedig fejfájásra, hányingerre, hányásra és hasmenésre panaszkodtak. Szóval nem az történt, ami egy vizsgaidőszakban igazán szükséges lett volna.

A vizsgált alanyok 5%-a orvosi segítségre szorult, miután bedobtak pár vodkával megspékelt energiás dobozt, 3,6%-uknál mellkasi fájdalom lépett fel. A gyerekek 0,2%-ánál pedig még görcsrohamok is jelentkeztek

 Jelenleg az energiaitalokkal kapcsolatban semmilyen megkötések nincsenek, a gyermekek lazán meg tudják venni, sőt, sokszor ők a célcsoportjai a reklámoknak - mondta Prof. Hammond.

Magyarországról 2013-ban száműzték a taurint az energiaitalokból, aminek csak annyi lett a következménye, hogy más szerrel helyettesítették a nagy gyártóink: argininnal vagy inositollal.

Neked ajánlott :


© Copyright 2013 ezdurva.hu