Csúcstechnikát vetnek be: VV Fanni ügyén

Közzétette: Admin 2018. január 25. csütörtök  | Hozzászólás

Budapest — Bár több mint két hónapja tűnt el Novozánszki Fanni (24), és a lány holttestét még mindig nem találták meg, a rendőrség nem hagyta abba a keresést: újabb csúcstechnikai eszközöket vetnek be, hogy megoldják a rejtélyt

Olyan módszereket is felhasználnak a nyomozók, amelyeket eddig csak a filmekben lehetett látni. A móri mészárlás óta szinte nem volt arra példa, hogy a hatóságok ekkora erőket és ilyen technikai megoldásokat mozgósítsanak egy gyilkossági ügy megoldásához.

– Egy egész bűnügyi csoport dolgozik az ügyön, drónokkal, kutyákkal és élőlánccal is keresik a testet, de most még a szokásosnál is sokkal több szakértőt vont be a rendőrség. Szakvéleményeket kérnek nyom-, technikai és DNS-szakértőktől, a szakma legjobbjai segítik a nyomozók munkáját – mondta lapunknak egy, az ügyet jól ismerő bennfentes, aki azt is elárulta, hogy számára is meglepő, milyen drága, ritkán használt eljárásokat alkalmaznak az ügyben.

– Vannak speciális nyomozók, akik csak a szagmintákkal foglalkoznak. Amikor kutyákkal keresnek valakit, akkor az állat csak a szag alapján tud tájékozódni, ám ez a bizonyíték illékony. Ezek a szakemberek különböző vegyi eljárások során felerősítik a szagmintát, így a kutyák hosszabb nyomvonalon tudják azt követni – magyarázta.

– Ezenfelül az informatikusok a kamerafelvételeket és a telefonok cellainformációját vizsgálják, analizálják. Ez nem olyan egyszerű, mint azt sokan gondolnák, ugyanis a mobiltelefonok csak bizonyos időközönként küldik el a GPS-jelet a pontos helyzetükről, a kettő közti hely- és időkoordinátákat ezeknek a szakembereknek kell kiszámolniuk.

Az ügyön dolgoznak hemogenetikusok is, akik a talált vérből és más mintákból állapítják meg, hogy kinek a DNS-ét hordozzák, valamint a nyomszakértőknek, illetve a pszichológusoknak is komoly szerep jut. Ezenfelül toxikológia és igazságügyi elmeszakértő, továbbá speciális kutatóegységek segítségét is kérte a hatóság.

 

A blikk.hu információja szerint az ügyben előzetesben lévő B. László már átesett a pszichológiai vizsgálaton, ám még nem tárták elé annak kielemzését.

– Én is úgy tudom, hogy tényleg minden létező eszközt bevet a rendőrség, hogy előkerüljön Fanni holtteste – nyilatkozta a blikknek  dr. Lichy József, Fanni családjának ügyvédje.

Mint azt korábban megírta a blikk, a rendőrség egy dunaújvárosi, korábban MSZP-s színekben a helyi választáson induló férfit gyanúsít Fanni megölésével. A férfi beismerő vallomást nem tett, ám kamerafelvételek is bizonyítják, hogy ő vitte le az ölében a lányt az eltűnésének éjszakáján a garázsba.

Még két évig nyomozhatnak

Akár 2019 novemberéig is eltarthat a nyomozás, ugyanis törvényileg ennyi ideje van a hatóságnak az ügy kivizsgálására. A legnagyobb kihívást az jelenti a nyomozók számára, hogy nincs meg a holttest, így közvetett bizonyítékok alapján keresztül kell bizonyítaniuk B. László bűnösségét.

Neked ajánlott :


© Copyright 2013 ezdurva.hu