A világ leghidegebb helyei

Közzétette: Admin 2018. január 16. kedd  | Hozzászólás

Elképzelni sem könnyű, milyen lehet az élet a Föld leghidegebb tájain, ahol a tél igazi kihívásnak számít. Az oroszországi Ojmjakonban az autókat fűtött garázsban tárolják, ha pedig parkolnak az utcán, a helyiek sosem állítják le a motort, különben nem tudnák beindítani a járművet. Ez azonban még nem minden.

Nézd meg, milyen az élet azokon a vidékeken, ahol a mínusz 30-40 fokos hőmérséklet teljesen normálisnak számít!

1.) Oroszország, sőt, a Föld leghidegebb települése Ojmjakon, ahol mínusz 67 fokot is mértek már. Érdekes, hogy a hőingás is szélsőséges: nyár és tél között 100 fok is lehet a különbség.

Image #0

 

2.) Az Antarktiszon található orosz Vosztok kutatóbázisnál 1983 júliusában mínusz 89,2 fokot mértek. Ez a mai napig világrekordnak számít. A kutatóállomás alatt terül el az Antarktisz legnagyobb édesvízi tava.

Image #1

 

3.) Grönland, mely a Föld legnagyobb és leghidegebb szigete, több mint 56 ezer ember otthona. A tél októbertől márciusig tart, ilyenkor szinte egész nap sötét van itt. Egyik pontján mínusz 68 fok is előfordult.

 

 

 

Image #2

 

4.) Kanada belső, illetve prérin fekvő tartományaiban a leghidegebbek a telek. Néhol akár mínusz 40 fokot is mutathat a hőmérő. Leghidegebb városa Yellowknife, ahol egyszer mínusz 51 fokot mértek.

 

 

 

Image #3

 

5.) A kínai Harbinban mértek már mínusz 42 fokot is télen. Jégváros néven is szokták emlegetni a helyet, mivel itt rendezik meg minden évben a Harbin Nemzetközi Jég- és Hószobor Fesztivált.

Image #4

 

6.)Kazahsztán is a hideg és hosszú teleiről ismert. Mínusz 45 fok is lehet az országban a leghidegebb hónapokban. Nyáron viszont tikkasztó a hőség itt, több mint 40 fokot kell elviselniük a helyieknek.

Image #5

 

7.) Oroszország másik hideg pontja Verhojanszk, mely Ojmjakonhoz hasonlóan szintén rettenetesen hideg helynek számít. Októbertől áprilisig fagypont alatt van a hőmérséklet.

Image #6

 

8.) A 6168 méteres Denali Észak-Amerika legmagasabb és egyben leghidegebb része. Az időjárási viszontagságok miatt a hegymászóknak is nagy kihívás. Mínusz 40 fok is lehet.

Image #7

 

8.) Mongóliában a tél hideg és kemény, az átlaghőmérséklet mínusz 20 és mínusz 40 fok között mozog, sőt, fővárosa, Ulánbátor elnyerte a Föld leghidegebb fővárosa címet.

 

 

 

Image #8

 

10.) Izland közel fekszik az északi sarkkörhöz, ezért a tél közepén csak néhány órára jön fel a nap. Fővárosa, Reykjavík a világ legészakibb városa. Még nyáron is átlagosan 10-13 fok van az országban, télen viszont a mínusz 30 fok is teljesen normális.

Image #9

címkék: Tél hideg

Neked ajánlott :


© Copyright 2013 ezdurva.hu