DURVA: EGYETLEN HÓPEHELY MEGÖLHETI A FIATALEMBERT

Közzétette: Admin 2013. december 02. hétfõ  | Hozzászólás

Megdöbbentő allergiája van egy huszonéves ír férfinak: a szervezete olyan hevesen reagál a hideg bármilyen formájára, hogy akár egy hópehely is megölheti. Télen gyakorlatilag börtönbe zárja az állapota, az utcára sem mer kilépni.
Bernard Ward még otthon a lakásban is mindig jó melegen felöltözik, alaposan befűt és a hűtőszekrénybe is csak kesztyűben nyúl, ugyanis ha hideg éri a bőrét, azonnal súlyos allergiás reakcióval reagál a szervezete.

Ilyenkor rögtön viszkető, agresszív csalánkiütések jelennek meg a testén, és ha nem vigyáz magára, akár anafilaxiás sokkot is kaphat, ami végzetes lehet a számára - számolt be a férfi megdöbbentő állapotáról a Mirror.
Az allergia enyhébb tünetei már korábban is jelentkeztek Wardnál, de az orvosok szerint akkor lobbanhatott be ilyen súlyosan az allergia, amikor a fiatalember egyszer Aberdeenben, mínusz tíz fokos hidegben kesztyű nélkül várt a buszra.

„Éreztem, hogy borzasztóan viszketni kezd a kezem, és néhány perc után az ujjaim úgy feldagadtak, hogy nem tudtam behajlítani őket. Az arcom is rettenetesen égett, viszketett, és hamarosan alig kaptam levegőt, zihálni kezdtem” - mesélte el rémisztő élményét a fiatalember.
A vizsgálatok kimutatták, hogy Ward a meglehetősen ritka hidegallergia - angolul cold urticaria - súlyos fajtájában szenved, ami azóta pokollá teszi az életét. Állapota mostanra ugyanis olyan súlyossá vált, hogy télen ki sem meri tenni a lábát az utcára, mert retteg, hogy a hideg végzetes allergiás reakciót vált ki nála.

„Számomra elképzelhetetlen, hogy egyszerűen csak elmenjek kocsmázni a haverokkal. Ha a meleg lakásból kilépek a hideg utcára, a hirtelen hőmérsékletcsökkenéstől rohamom lesz” - meséli.

Ha muszáj valahová elmennie, Ward szó szerint ajtótól ajtóig taxival közlekedik, és mindig alaposan bebugyolálja magát. Mivel az allergiája gyógyíthatatlan, és csak a hideg elkerülésével előzhető meg, nem könnyű az élete, de menyasszonya, Mairead elfogadta, hogy télen begubóznak és csak nyáron jöhetnek-mehetnek kedvükre.

Mi az az anafilaxiás sokk?

A Napidoktor.hu meghatározása szerint „az anafilaxiás sokk a szervezet egy olyan összetett működési zavara, amely egyszerre okozhat több területen is összeomlást, így válhat pillanatok alatt halálos veszedelemmé. Ilyenkor nincs idő az orvosra várni, azonnal cselekedni kell.

Az életet veszélyeztető folyamat sokszor egy hagyományos allergiás reakcióval indul, ám a szervezet képtelen megküzdeni a betolakodónak vélt idegen anyaggal, így extrém reakciók alakulnak ki, az erek kitágulnak, a vér a szövetekbe áramlik, másodpercek alatt lezuhan a vérnyomás és szívritmuszavarok alakulnak ki, majd a keringés összeomlása végül halálhoz vezethet.”

 

forrás:borsonline.hu

Neked ajánlott :


© Copyright 2013 ezdurva.hu