800 nem létező diák után vett fel támogatást

Közzétette: Admin 2018. február 16. péntek  | Hozzászólás

800 nem létező diák után vett fel támogatást két szabolcsi tánciskola

Nyíregyháza – Bűnszövetségben és üzletszerűen elkövetett költségvetési csalás bűntettével vádolja az ügyész azt a 16 pedagógust, aki két tánciskola több mint 800 nem létező diákja után az évek alatt 61 millió forint állami támogatást vettek fel jogtalanul.

800 nem létező diák után vett fel támogatást két szabolcsi tánciskola

 

A vádirat lényege szerint a táncművészeti múlttal rendelkező nyíregyházi házaspár 2008-ban alapított egy korlátolt felelősségű társaságot, amely létrehozott két alapfokú táncművészeti iskolát a megyében. Az ilyen iskolák az alapítójuktól és az államtól kapott normatív pénzügyi támogatásból működnek. Az állami támogatás akkor jár, ha a diákok valóban részt vesznek egész évben az oktatásban, tanügyi nyilvántartásaikat pedig megfelelően vezetik.

2011-2013. között az alapító vádlottak és a két iskola igazgatója a tényleges oktatásban részesülő diákokon túl, további több mint 800 tanulóra is igényeltek támogatást, akik egyébként nem is jártak egyáltalán a tánciskolába, vagy legfeljebb 1-2 hónapig szalagavató táncot tanultak. Az igazgatók és a tanárok az ilyen, ténylegesen nem tanuló diákok után is vezették az osztálynaplót és az egyéb nyilvántartásokat. Ezekben azt tüntették fel, hogy a diákok a tanórákon jelen voltak, és le is osztályozták őket.

A nem létező diákok után az iskolákat alapító házaspár 61 millió forint állami támogatást kapott jogtalanul, amit részben készpénzben felvettek, részben luxus terepjárók lízingelésére fordították.

 

A házaspár a teljes összegért felel a vádirat szerint, míg a pedagógusok azon diákokra járó támogatásért, akiknek az iskolába járását valótlanul leigazolták.

A nyomozás során ingatlanokat zároltak, így van esély az okozott vagyoni hátrány megtérülésére.

 

Az alapítókra és az egyik igazgatóra az ügyész végrehajtandó börtönbüntetést és közügyektől eltiltás mellékbüntetés kiszabását indítványozta, míg a többi pedagógus esetében felfüggesztett börtönbüntetést, illetve pénzbüntetést. Az ügyész azt is kérte, hogy a bíróság tiltsa el a vádlottakat a pedagógus foglalkozástól.

– Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Főügyészség –

 

címkék: bűn

Neked ajánlott :


© Copyright 2013 ezdurva.hu