NÉHA JOBB NEM VÁLASZOLNI A GYEREKEKNEK

Közzétette: Admin 2018. február 16. péntek  | Hozzászólás

Miért gömbölyűek a bolygók? Miért kék az ég? Mik azok a fraktálok? Ilyen kérdésekkel bombáz a gyereked? Örülj neki, csak tudni akar mindent. De nyugi, mutatunk egy trükköt arra a ritka esetre, ha netalán nem akarnál válaszolni.

A szakadatlan „de miért?” láncba belefáradt szülőknek valószínűleg jó hír, hogy az Offspring szerint létezik olyan módszer is, ami idővel csökkentheti a sokszor egészen absztrakt és még a legintelligensebb emberek számára is megválaszolhatatlan kérdések számát. Amelyek bizony egészen valószínűtlen és ingoványos területekre csalják néha a gyanútlan szülőket.

shutterstock 316716914

"És miért gömbölyűek a bolygók?”

Egy volt matematikus szerint sokkal okosabb megoldás lehet, ha nem mindig a leggyorsabb, legegyszerűbb és sokszor tényleg csak egyszavas válasszal áll elő a szülő, hanem megtornáztatja egy kicsit a csemetéi agyát. Ehhez persze még több energiára van szükség, mint az egyszavas válaszokhoz, ez azonban csak ideiglenes áldozat a matematikus szerint. Az a tény ugyanis, hogy a gyerek megtanulta a „miért” szócskát és bizony nem fél használni sem, annak a jele, hogy a tudás felnőttekből való kibányászásával már megismerkedett.

Kérdezz vissza!

Ezen a ponton pedig az a leghasznosabb dolog, amit tehetünk, ha a válaszok és a tudáskikeresésének más módozataira is megtanítjuk a gyereket. Például úgy, hogy visszakérdezünk, és rávezetjük arra, hogy ő maga gondolja végig a problémát, és legalább megpróbálja kitalálni miért kék az ég. Nem kell persze tábornokként vallatni a gyereket, a lényeg az, hogy gondolkodjon, és elkezdjen önállósodni.

A kék éggel kapcsoltban például így kéne kinéznie egy beszélgetésnek a volt tanár szerint:

"- Miért kék az ég?

- Te mit gondolsz, miért az?

- Valaki befestette kékre?

- Ahhoz elég nagy ceruza kéne, nem?

- Akkora, mint egy háááz!”

Nem az a lényeg tehát, hogy rögtön azzal kezdjük, hogy a fény rendelkezhet hullám- és részecske-tulajdonságokkal is, csak az, hogy megmozgassuk egy kicsit a gyerek agyát. Előbb-utóbb így remélhetőleg azt is megtanulják majd, hogyan tehetnek szert valóban megbízható információkra ahelyett, hogy csak bedobják a „miért” érmét a szülőrobotokba.

címkék: gyerekek

Neked ajánlott :


© Copyright 2013 ezdurva.hu